Oldalmenü
Naptár
Szavazás
Mit csinálsz az oldalon?
Szart sem...
Olvasgatok
Zene ezerrel
Egyéb menüpont
Mindent

 Tankcsapda

Füst és lábdob (live)

Rajongói oldalak:

Hivatalos oldal:

Története

Kezdetek

Az első szárnypróbálgatások után hivatalosan 1989. október 14-én alakult meg a banda, ezen a napon léptek fel először ezen a néven, az Auróra előzenekaraként, Debrecenben. Első demófelvételeiket már 1989 decemberében elkészítették, Baj van!! címmel. Első két albumukon a számok döntő többsége még punk stílusú volt, de az idő haladtával egyre inkább egy igazi rockbandává alakultak át, melyből kifolyólag egyre kevesebb punk stílusú számuk született.

Az 1990-es év állandó turnézással telt, több külföldi (német) és hazai helyszínen szerepeltek, többek között a Petőfi Csarnok színpadán is. Az állandó utazás ellenére 1990 nyarán elkészítették első stúdióalbumukat Punk and Roll címmel, majd 1992-ben A legjobb méreg címmel újabb kazettát adtak ki. 1994-ben a két albumot újra megjelent egy kazettán, illetve CD-n. A kazetta 'A' oldalán a Punk and Roll, míg 'B' oldalán az A legjobb méreg volt hallható. A CD változatra az U. S. és a Félre a tréfát (akusztikus hangulat verzió) című dalok már nem fértek rá, így ezek csak a kazettán találhatóak meg.

1993 januárjában kilépett a basszusgitáros Tóth Laboncz Attila, akinek a helyére a korábban technikusként dolgozó Molnár ?Cseresznye? Levente érkezett, míg a basszusgitárt Lukács Laci vette át. A banda folyamatosan koncertezett tovább, és olyan nagy nevekkel lépett egy színpadra, mint a Sex Action vagy a Moby Dick. Augusztusban a Tankcsapda zajos sikert aratott a Zánkai Poppiacon, ekkor figyelt fel rájuk későbbi kiadójuk.

 

 Út az elismertség felé

1994 márciusában látott napvilágot a banda első CD-n is megjelenő nagylemeze Jönnek a férgek! címmel. A csapat nagy elismerésként élte meg, hogy június 7-én ők játszhattak a Motörhead előtt, amit egy közös buli követett. Szintén fontos mérföldkő az együttes életében, hogy ez év augusztusában a Sziget fesztiválon megtarthatták első, igazán nagy koncertjüket.

1995-ben egy kisebb német turnét követően áprilisban útjára indult a Hazudós zenekarok versenye című koncertsorozat, melyen a Tankcsapda a Kispál és a Borz, a Pál Utcai Fiúk és a Nyers együttes társaságában járta be az országot. A koncerteket követően szeptemberben látott napvilágot második nagylemezük Az ember tervez címmel. A koronghoz tartozó turné egy karácsonyi Petőfi Csarnokos koncerttel zárult, mely a debreceni nagykoncertekhez hasonlóan később hagyománnyá vált a banda számára.

 

 A sikerkorszak kezdete

1996 májusában megjelent a csapat első koncertlemeze, Eleven címmel, valamint bearanyozódott második albumuk (Az ember tervez), melyért átvehették történetük első aranylemezét. Novemberben Lukács Laci ejtőernyős balesetet szenvedett, és kórházba került, de hamar felépült. Szintén novemberben került a boltokba egy, a Tankcsapda addigi történetét feldolgozó dokumentumfilm, és a ??Cause for Sale című EP is, amely hat korábbi Tankcsapda-dal idegen nyelvű változatát tartalmazta.

Az 1997-es év egy rövid szlovák és német klubturnéval indult, majd elkezdték magyarországi körútjukat, de le kellett mondaniuk minden tavaszi koncertjüket, miután egy áprilisi, kecskeméti koncert előtt Buzsik lezuhant a színpadról. Lukács és Cseresznye kényszerűségből dobgép segítségével írt új dalokat. A Sziget fesztiválon megjelent az első könyv az együttesről, Tankcsapda címmel. Szintén a fesztiválon adtak interjút a francia MCM és az európai MTVe zenecsatornáknak. Szeptemberben a Connektor :567: nagylemez megjelenése után a banda bejelentette, hogy Buzsik György nélkül folytatja tovább karrierjét, helyére Elek Ottó került, aki végigdobolt a Tankcsapdával számos turnét, többek között a Junkies és az Irigy Hónaljmirigy oldalán is.

1999-ben a Sony Music kiadó szerződést kötött a csapattal, a Ha zajt akartok című nagylemez már a Sony gondozásában látott napvilágot. Szeptemberben Lukács Laci az együttes egyik régi ismerősével, Fejes Tamással kettesben rögzített egy demót, ebből született meg később a Mennyország tourist című szám. A banda tizedik születésnapját egy hajdúszoboszlói koncerten ünnepelte meg, ahol újra az eredeti felállásban léptek színpadra. A rajongóknak szánt 10 éves jubileumi, kizárólag kiadatlan felvételeket tartalmazó album Tankológia címmel novemberben jelent meg. Az év végén az együttes búcsút intett akkori menedzserének és dobosának is.

 

A befutott Tankcsapda

Az új évet (és évezredet) már Fejes Tamással a dobok mögött kezdték de csak kettesben, mivel Cseresznye több hónapra az Egyesült Államokba utazott. A következő nagylemez, az Agyarország hosszas utómunkálatok után 2001 januárjában került a boltokba és alig fél év alatt bearanyozódott.

2002 elején CD változatban négy meg nem jelent dallal kiegészítve újra kiadták a Baj van!! című bemutatkozó kazettát, mely az eredeti verziótól sem hangzásban, sem megjelenésben nem tért el. Ez az év meghozta az együttes számára az első komolyabb szakmai elismerést: az Arany Zsiráf díjkiosztón a modern rock kategóriában nyertek az Agyarországgal.

Az új nagylemez munkálatai 2003 elején kezdődtek, márciusban már meg is jelent róla az első maxi, Szextárgy címmel. A folyamatos stúdiómunka mellett a turnézást sem hagyták abba, valamint júliusban kiadták az Itt vannak a tankok! című turnéfilmet is.

Az Élni vagy égni nagylemez 2003. szeptember végén jelent meg, és az együttes addigi legjobb húzásának bizonyult, alig két hónap alatt aranylemez lett. Ezután nem meglepő, hogy a Tankcsapda 2004-ben szakmai díjak (Emerton, Fonogram, Artis Jus) egész sorát söpörte be. A lemezről kimásolt klipek sorra meghódították a hazai zenei csatornákat, mi több, a legutóbbi kislemez, az Örökké tart több rádió játszási listájának elejére ugrott.

2004-ben Lukács Laci a Sziget fesztivál előtt pár nappal ismét ejtőernyős balesetet szenvedett, ezért számos nyári fellépését (köztük a Szigetit is) kénytelen volt lemondani az együttes. Ebben az évben A legjobb mérgek címmel egy kétlemezes 'best of' válogatással lepték meg rajongóikat.

Két év alkotómunka után, 2006 áprilisában megjelent a Tankcsapda legújabb nagylemeze Mindenki vár valamit címmel, melyet egy nagyszabású országos koncertturné keretében népszerűsítenek.

A majdnem 2 évig tartó turné befejzete után, 2007 November 5-én, egy koncertlemezt adnak ki a Mindenki Vár ValamiTour-on rögzített anyagokból, Elektromágnes címmel. Az új album a nevét egy új stúdiófelvételről kapta, amely megtalálható a lemezen.

 

Tagok

 

Jelenlegi felállás

 

Egykori tagok

 

Diszkográfia

 

 Nagylemezek

 

EP

 

 Kislemezek

 

Egyéb

  • Tankcsapda '89?'96 (1996) (VHS)
  • Tankcsapda (1997) (könyv)
  • Itt vannak a tankok (2003) (VHS-DVD)
  • A legjobb mérgek (?Best of? válogatás ? 2004) (VHS-DVD)
  • Viszlát Debrecenben (2004) (DVD)
  • Tankönyv ? A Rock & Roll rugói (2004) (interjúkötet)
  • Élő Főnix (2005) (DVD)

by: Wikipedia.hu

Gitárosoknak:

 

Tankcsapda - Egyszerű dal
Em-G D-C Em-G D-C
Em-G D-C Em-G D-C|
Em - G D - G
Néha úgy hiányzik a marihuána
Em - G D - G
Mint a hercegnőnek a Don Juan
Em - G D - G
Ha az erkélyről, a szemébe néz
Em - G D - G
Vonzza, mint méhet a méz
Meg az a srác, akit már te is láttál
És tudtam jól, utálja magát
De mégsem hittem volna, hogy a végén
Előveszi a pisztolyát
C D
Ez csak egy egyszerű dal, semmit nem akar
Em - G D - G
Néha ilyen is kell
C D
Ez csak egy egyszerű dal, semmit nem akar
Em D C \
De ennél többet nem árulhatok el
Valami szomorú dallam hangja halkan
Kísértenek éjszakákon át
Velem vannak és együtt
Dúdolgatjuk a halál dalát
Hogy ez a szerelem nekem nem a május
Én örülök, ha valahogy túlélem
A szerelem csak egy rohadt mágus
Ha elkapom úgyis kiherélem
Ez csak egy egyszerű dal...
Em-G D-C Em-G D-C|
Szóló (tab: Athos):
E----------------------------------------------------
H----------------------------------------------------
G----------------------------------------------------
D----------------------------------------------------
A-5/7-5-/0---0p2h0--------------2---2-2-2-2-2h0------
E----------3-------3---0-3-0-0p3-0p3------------3-3--
Repülőgépek, óceánok
A füvek, a fák, a mezők, a virágok
A különös álmok, amiket látok
Ha egyszer éjjel hiába vártok
Ez csak egy egyszerű dal... (+ c h g f# e)
 
Tankcsapda - Örökké tart
(Tab: Magyar Attila - http://mogyi925.extra.hu)
Standard hangolás (EAGDHE)
Akkordok:
E 022100
A 002220
D x00232 Dsus2 x00230 Dsus4 x00233
C 032010
G 320003
Nem túl nehéz dal, viszont nagyon tetszik a szövege és a hangulata.
Intro: E A
Ver:
E A
Gyere, mondd el, mi a baj, bébi, én figyelek rád.
Előttem ne legyen titkod, én nem vagyok az apád.
Látom, van valami, ami a szívedet nyomja.
D E
Tudom, az élet súlya, tudom, a világ gondja.
Ver:
Gyere, ne félj tőlem, én nem verlek át.
Ha belekezdtél, hát folytasd tovább,
Ha akarod, suttoghatsz, nekem az is elég, hogy halljam,
És én majd ott leszek, és segítek, ha baj van.
Ref:
C G
Ha nem hiszed el, hogy az életed ajándék,
Nézd meg jobban, hogy élnek anyádék,
Ha nem hiszed el, hogy az élet tényleg örökké tart,
D /
Hiába úszol, belefulladsz, pedig ott van a másik part.
E A (közben a szóló elejét játssza)
E A
Ver:
Na jól van, borítsunk fátylat a múltra.
A dolgok jönnek, aztán mennek hirtelen.
És néha elvisznek magukkal arra az útra,
Ahol az érzelmek laknak, nem az értelem.
Ver:
Gyere, ne félj tőlem, én jól tudom, mi bánt,
Néha mindenki elkövet néhány hibát,
De ha magadba nézel, és azt látod, hogy a szíved tiszta,
Akkor jó az út, amin jársz, és többé ne is fordulj vissza.
Ref:
Ha nem hiszed el, hogy az életed ajándék,
Nézd meg jobban, hogy élnek anyádék,
Ha nem hiszed el, hogy az élet tényleg örökké tart,
Hiába úszol, belefulladsz, pedig ott van a másik part.
Szóló:
(Nagyjából így kell játszani, de azért a hallásodra is
figyelj. Ha nagyon hasonlítani akarsz a CD-s
változathoz, akkor húzz a gyűrűs ujjadra egy síma
felületű üveg- vagy fémhengert, és csak épp érj hozzá
vele a húrhoz, amit pengetsz. Ezen a módon sokkal
szebb hajlításokat lehet elérni, csak még arra figyelj,
hogy a henger ott - és csak ott - érjen hozzá a húrhoz,
ahol lefogáskor megtörik, magyarul a bund felett;
szemre nehezebb belőni a pontos helyet, mint hallásra,
legalábbis szerintem.)
E A E A
E----------------------------------------------
H------9\(6)--------------9\(6)----------------
G-4/9--------6--\4/6\4/9--------6/9-9\6-9-6-9--
D----------------------------------------------
A----------------------------------------------
E----------------------------------------------
E A
E------------------------------------
H-------------------9----9\7-7-------
G-9-9-9-7-7-7-6p7-9---6/(9)----9-9---
D------------------------------------
A------------------------------------
E------------------------------------
D E
E------------------------------------------
H--------------------------(9)--(9)-(9)----
G-9-9-9-7-7-7-6p7-9-7-6p7-9---(9)--(9)-(9)-
D------------------------------------------
A------------------------------------------
E------------------------------------------
D E E
E----------------------------------------12---
H---------------------------------9-(9)-/12---
G-9-9-9-7-7-7-7\6-7\6/7\6/7\6/7--9--(9)-------
D---------------------------------------------
A---------------------------------------------
E---------------------------------------------
Ref:
Ha nem hiszed el, hogy az életed ajándék, (tab: H-5\3-------)
Nézd meg jobban, hogy élnek anyádék, (tab: H-5\3-------)
(tab: H-5--------------------------7--8---------------------8\7/--)
Ha nem hiszed el, hogy az élet tényleg örökké tart,
(tab: H-/8------------7-----------5------3------)
Hiába úszol, belefulladsz, pedig ott van a másik part.
Ver:
Gyere, mondd el, mi a baj, bébi, én figyelek rád.
Előttem ne legyen titkod, én nem vagyok az apád.
Látom, van valami, ami a szívedet nyomja.
Tudom, az élet súlya, tudom, a világ gondja.
D E
Az élet súlya, a világ gondja.
D = Dsus4 = D = Dsus2 (D) = E
0


 

Tabok:

 

 


  

 Tankcsapda - Elektromágnes